top of page
Search

Verander je stemming en wordt gelukkig

Stemming

Een verandering in je stemming ontstaat wanneer iets anders loopt dan je had verwacht. Of anders dan wat je vindt dat normaal is. Je komt thuis na een lange werkdag en het huis is een slagveld, je kinderen zitten achter de tv en het eten is nog niet klaar. Of je hebt veel tijd en energie besteedt aan een presentatie op je werk en een aantal van je collega’s checken ondertussen hun mobiel. Of: je doet elk jaar mee aan dry january, de horeca is toch dicht door de corona maatregelen en dan komen geruchten over een avondklok. Er wordt je al veel leuks ontnomen dus je eerste reactie is: dan ga ik ook gewoon weer drinken.



Je oordeelt

Je schiet in een reflex en hebt gelijk een oordeel over de situatie. Het hebben van een reflex is op zich prima. Je gedrag wordt voor meer dan 95% procent bepaald door reflexen. Het is handig wanneer je de hoek om fietst, je in een reflex stopt wanneer er een obstakel op de weg is. Wat er met je emoties gebeurt in de reflex is meestal niet effectief. Heb je jezelf wel eens ontzettend horen schelden na zo’n situatie? Dit komt door je reptielenbrein: het is noodzakelijk om te overleven. Je moet kunnen vluchten, het gevecht aangaan of soms je onzichtbaar maken.


Tegenwoordig ben je niet meer continu in gevaar. Je reptielenbrein is er echter nog steeds.

Je vergelijk de situatie met je ideale plaatje. Of je herkent iets uit het verleden: ik word altijd buitengesloten. Of: dit overkomt mij altijd. Je stemming zakt in. Je wordt boos, verdrietig, je ergert je of je voelt je slachtoffer van de situatie. Je reageert met de reactie die voor jou normaal is. Vaak saboteer je daarmee jezelf en de relaties met mensen om je heen.


Keuze

Als je dit ervaart, hoe zorg je dan dat je de regie weer terugkrijgt? Wanneer je regie neemt, beïnvloed je de situatie en zet je een verandering in gang. In ieder geval bij jezelf. Je hebt namelijk altijd een keuze: veranderen, accepteren of weggaan. Wanneer je weet dat je een strategie inzet waarmee je jezelf saboteert, herken je dit en kan je kiezen. Een coachmodel dat je hierbij kan gebruiken is het regiemodel.


Regie nemen:

Stel jezelf de vraag:

1. Kan ik deze situatie veranderen? Zo ja, doe dat dan. Zo nee, ga dan naar optie 2.

2. Kan ik het accepteren? Zo ja, doe dat dan. Zo nee, ga dan naar optie 3.

3. Ga weg


Hoe dan?

Kan je de situatie waarin je collega’s op hun mobiel zitten veranderen? Je kan er wat van zeggen of een pauze inlassen zodat je iedereen de gelegenheid geeft om zijn mobiel te checken en jullie over 10 minuten mobielloos weer verder kunnen. Etc. Wil je dat niet, kan je het ook accepteren. Wiens probleem is het uiteindelijk dat zij essentiële informatie missen?


Kan je veranderen dat er een avondklok komt? Het antwoord is nee. Kan je het accepteren? Zelfs als is het antwoord nee, de optie ‘ga weg’ is er ook niet. Waar je ook heen gaat, overal zijn corona maatregelen. Dit laat je weinig keus: accepteren.


Accepteren en stemming

Wanneer je kiest voor accepteren, kies je voor effectief lange termijn gedrag. Je kan de situatie niet veranderen maar wel voor hoe je ermee omgaat. Door je stemming te veranderen, kan je situaties vaak makkelijker accepteren. Manieren om je stemming veranderen zijn heel persoonlijk. De een neemt een bad met een glas wijn en een tijdschrift. Jij belt een vriendin om samen een digitale borrel te drinken en bij te kletsen. Wat ik gebruik om mijn stemming te veranderen is muziek. Ik zet lekkere opzwepende muziek op en ga 5 minuten dansen en springen. Hierna voel ik me altijd een stuk beter. En kan ik makkelijker accepteren dat ik een situatie niet kan veranderen.


Maak vandaag een lijstje met jouw top 10 activiteiten waarmee je je stemming veranderd. Hang het op de koelkast of in de wc, maak een foto en zet deze als je startscherm op je mobiel, wat dan ook. Wanneer je je down voelt in een situatie die je niet kan veranderen, kies je een van deze 10 dingen om je stemming te veranderen. Je zal zien dat accepteren en de regie houden over je leven een stuk makkelijker gaat!

Comments


bottom of page